ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΕΡΓΑ

The Hillside Apartments - Έγκωμη

Σε ένα μοναδικό σημείο στην Έγκωμη, στην κορυφή ενός λόφου στον Τύμβο Μακεδονίτισσας και δίπλα σε χώρο πρασίνου, η εταιρεία κατασκεύασε μια πολυκατοικία μοναδικής αισθητικής που φιλοτεχνήθηκε από την αρχιτέκτονα Μαργαρίτα Δανού. Το έργο αποτελείται από 6 υπερπολυτελή διαμερίσματα σε τέσσερα επίπεδα, καθώς η κλίση του οικοπέδου δημιουργεί τις προϋποθέσεις για ένα πολύ ενδιαφέρον αποτέλεσμα, ξεφεύγοντας από το κλασσικό "κουτί" της συνηθισμένης αστικής πολυκατοικίας, προσφέροντας παράλληλα ανεμπόδιστη θέα από κάθε σημείο του κτιρίου.

Χαρακτηριστικά

Κύριο μέλημα της εταιρείας είναι να δημιουργήσει ένα κτίριο μεγάλης ενεργειακής απόδοσης και διαμερίσματα για άνετη και πολυτελή διαβίωση. Στην πολυκατοικία υπάρχουν 5 διαμερίσματα των δυο υπνοδωματίων και ένα του ενός.

Το μονάρι, στο επίπεδο του κήπου, αποτελείται από τρεις άνετους χώρους. Ενιαίο σαλόνι με κουζίνα, μεγάλο δωμάτιο και ένα άνετο μπάνιο.

Τα δυάρια αποτελούνται επίσης από ενιαίο χώρο διαβίωσης με σαλόνι, κουζίνα και τραπεζαρία. Ιδιαίτερα εντυπωσιακή είναι η μεζονέτα που καταλαμβάνει τα δυο χαμηλότερα επίπεδα με τον διώροφο χώρο υποδοχής και την πανέμορφη ξύλινη σκάλα.


Σε όλα τα διαμερίσματα η μεγάλη επιφάνεια των παραθύρων προσφέρει άπλετο φως, αέρα και θέα, χωρίς να παρεμβαίνει στην ιδιωτικότητα του χώρου εφόσον το κτίριο βρίσκεται πολύ πιο ψηλά από τα γειτονικά και σε μεγάλη απόσταση από αυτά.

Υπνοδωμάτια
Τα κυρίως υπνοδωμάτια είναι πολύ άνετα, το καθένα με το δικό του μπάνιο, ενώ ο χώρος των ερμαριών ξεχωρίζει δίνοντας την αίσθηση μιας "walk-in closet". Δυο μεγάλα παράθυρα - μπαλκονόπορτες, προστατευόμενα από ηλεκτρικά ρολά, τοποθετούνται και στα υπνοδωμάτια παρέχοντας και εδώ το τρίπτυχο φως-αέρας-θέα που συμπληρώνει την ομορφιά και τη λειτουργικότητα του χώρου.

Τα διαμερίσματα συμπληρώνονται από ακόμα ένα άνετο υπνοδωμάτιο και ένα ξεχωριστό μπάνιο. Έξτρα αποθηκευτικοί χώροι, έξυπνα τοποθετημένοι, υπάρχουν στους διαδρόμους και μπορούν να διαμορφώθούν ανάλογα με τις ανάγκες του κάθε πελάτη. Επίσης έχει προβλεφθεί ειδικός χώρος για πλυντήριο/στεγνωτήριο για τη διευκόλυνση και την αποτροπή της όχλησης στους κυρίως χώρους.

Εξωτερικοί χώροι

Ιδιαίτερη έμφαση έχει δοθεί και στους εξωτερικούς χώρους, μεγαλώνοντας ή και διπλασιάζοντας έτσι τους χώρους διαβίωσης, εφόσον η διασύνδεσή τους γίνεται με υπερμεγέθεις μπαλκονόπορτες έως και 7 μέτρων. Τα χαμηλά διαμερίσματα εκμεταλλεύονται τον κήπο με θέα, 50 περίπου τετραγωνικών για το καθένα, μακριά μάλιστα από αδιάκριτα βλέμματα, εξαιτίας της αρχιτεκτονικής και της θέσης του κτιρίου.


Πιο πάνω, στον πρώτο όροφο, στην ουσία δεύτερος όσον αφορά τους χώρους διαβίωσης, ένα τεράστιο μπαλκόνι προσφέρει άπλετο χώρο που μπορεί κανείς να απολαύσει τους περισσότερους μήνες του χρόνου. Η επαφή με το έδαφος δεν χάνεται, παρά το ύψος, καθώς το φυτεμένο δώμα σε συνέχεια του μπαλκονιού προσφέρει την αίσθηση ενός αιωρούμενου κήπου. Τα ανώτερα διαμερίσματα τέλος, πέρα από το κυρίως μπαλκόνι, το οποίο είναι επίσης πολύ άνετο, εκμεταλλεύονται και το δώμα του κτιρίου με δυο υπέροχα, χωριστά roof gardens.

Τεχνικές Προδιαγραφές
  1. Σκελετός από οπλισμένο σκυρόδεμα με τη χρήση ανεστραμμένων δοκών σε όλο το κτίριο ώστε το συνολικό πάχος κάθε πατώματος να είναι 60εκ. αυξάνοντας σημαντικά τη θερμική και ηχητική μόνωση κάθε διαμερίσματος.
  2. Οι εξωτερικοί τοίχοι θα είναι διπλοί με συνολικό πλάτος 25-31εκ. και θα αποτελούνται από δύο τούβλα πλάτους 10εκ. ενώ ενδιάμεσα θα υπάρχει εξηλασμένη πολυστερίνη 3εκ. και διάκενο 2-8εκ. στη συνέχεια καλύπτονται με 3 χέρια σοβά και αδιάβροχη μπογιά. Οι εσωτερικοί τοίχοι με πλάτος 10-20εκ. επιστρώνονται με 3 χέρια σοβά και 3 χέρια μπογιά emulsion.
  3. Τα δάπεδα αποτελούνται από μοντέρνα, υψηλής ποιότητας κεραμικά.
  4. Οι εσωτερικές πόρτες θα είναι υψηλών προδιαγραφών, ευρωπαικής προέλευσης. Οι εξώπορτες των διαμερισμάτων θα είναι ασφαλείας. Τα ερμάρια στα δωμάτια επίσης ευρωπαικής προέλευσης συρόμενα.
  5. Τα Παράθυρα και οι μπαλκονόπορτες θα είναι από υψηλής ποιότητας και θερμομόνωσης αλουμίνια. Στα δωμάτια θα τοποθετηθούν ηλεκτρικά ρολά από αλουμίνιο.
  6. Οι κουζίνες θα είναι ευρωπαικής προέλευσης υψηλής ποιότητας με όλους τους απαραίτητους μηχανισμούς, και οι πάγκοι από γρανίτη φυσικό ή επεξεργασμένο.
  7. Τα είδη υγιεινής στα μπάνια θα είναι εισαγωγής, υψηλών προδιαγραφών.
  8. Υδραυλικά: Σύστημα παροχής νερού pipe in pipe. τοποθέτηση ηλιακού θερμοσίφωνα και ντεπόζιτου με πιεστικό μηχάνημα για κάθε διαμέρισμα.
  9. Τα ηλεκτρολογικά θα είναι με βάση τους κανονισμούς της ΑΗΚ. Θα τοποθετηθεί θυροτηλεόραση και θα γίνουν οι πρόνοιες για δορυφορικό σύστημα τηλεόρασης και ασύρματο σύστημα ασφαλείας.
  10. Θα γίνουν οι πρόνοιες για σύστημα κεντρικού καθαρισμού (κεντρική ηλεκτρική σκούπα)
  11. Πρόνοιες για τζακούζι στα roof gardens.
  12. Θα τοποθετηθούν ψησταριές στους εξωτερικούς χώρους των διαμερισμάτων.
  13. Θα γίνει πλήρης εγκατάσταση υποδαπέδιας θέρμανσης νερού με αντλίες θερμότητας για μειωμένη κατανάλωση. Η ψύξη θα γίνεται επίσης από τις αντλίες θερμότητας μέσω fan coil units. Θα γίνουν και πρόνοιες για θερμαντικές ράβδους πετσετών.
  14. Ενεργειακή κλάση Β'
Το φυτεμένο δώμα
Οφέλη:

  • • Ενίσχυση της θερμομόνωσης του κτιρίου
  • • Μείωση της κατανάλωσης ενέργειας για θέρμανση και ψύξη
  • • Ενίσχυση της αναμενόμενης διάρκειας ζωής του κτιρίου, προστασία της μόνωσης
  • • Διαχείριση νερού στα συστήματα υποδομής πράσινων στεγών, μείωση της απορροής των υδάτων εφόσον το χώμα συγκρατεί έως και 90% του νερού
  • • Βελτίωση του οικιστικού μικροκλίματος
  • • Ενίσχυση της ηχομόνωσης
  • • Βελτίωση της ποιότητας του αέρα
  • • Βελτίωση της εμφάνισης και της αξίας του κτιρίου
  • • Βελτίωση της ποιότητας ζωής
Αντλία Θερμότητας
Η λειτουργία της αντλίας θερμότητας

Η ουσιώδης διαφορά στη λειτουργία της αντλίας θερμότητας είναι το γεγονός ότι τη θερμότητα που διοχετεύει σε ένα χώρο δεν την παράγει η ίδια, αλλά τη μεταφέρει από το περιβάλλον. Αντίθετα, ένας λέβητας την ίδια θερμότητα την παράγει δια της καύσεως κάποιου καυσίμου. Η αντλία παραλαμβάνει το 75% της ενέργειας από το περιβάλλον και μόνο το 25% από ηλεκτρική ενέργεια.

Απόδοση αντλίας θερμότητας

Το ποσό της ενέργειας (ηλεκτρικής) που καταναλώνει μια αντλία θερμότητας είναι άμεσα εξαρτημένο από τις θερμοκρασίες που επικρατούν στον θερμαινόμενο χώρο (επιθυμητή θερμοκρασία) και στο περιβάλλον. Για δεδομένη θερμοκρασία χώρου (18-22ºC) και θερμοκρασία περιβάλλοντος μεγαλύτερη από 5-70ºC, μια σύγχρονη αντλία θερμότητας καταναλώνει ηλεκτρική ενέργεια που σε αξία είναι σημαντικά μικρότερη από το κόστος του αντίστοιχου καυσίμου (π.χ πετρέλαιο) που θα καταναλωνόταν για το ίδιο ακριβώς αποτέλεσμα.

Δεδομένου ότι οι κλιματικές συνθήκες της χώρας μας για σημαντικό μέρος της περιόδου θέρμανσης ικανοποιούν την παραπάνω συνθήκη (θερμοκρασία περιβάλλοντος μεγαλύτερη από 5-70ºC), είναι προφανές ότι η χρήση αντλίας θερμότητας επιδρά θετικά στο ετήσιο κόστος θέρμανσης με εξοικονόμηση 30-50% σε σχέση με τους λέβητες πετρελαίου. Επιπρόσθετα, η χαμηλή κατανάλωση ενέργειας εξασφαλίζει μείωση κατά 60% των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα, σε σχέση με τα συμβατικά συστήματα.

Η πλέον ενδεδειγμένη εγκατάσταση για χρήση αντλίας θερμότητας είναι αυτή που διαθέτει ενδοδαπέδια θέρμανση νερού ή και θέρμανση με αέρα (fan coils). Σε αυτήν την περίπτωση η εγκατάσταση θα λειτουργεί χωρίς περεταίρω απαιτήσεις, και για δροσισμό ή ψύξη.

Διαθεσιμότητα

    Όροφος Τύπος Υ/Δ Εσωτερικοί
χώροι

Καλυμμένοι

εξ. Χώροι

Συνολικοί

εξ. Χώροι

1 Ισόγειο Μεζονέτα 3 120m² 5m² 55m²
2 Ισόγειο Διαμέρισμα 1 55m² 12m² 51m²
3 1 Διαμέρισμα 2 87m² 19m² 29m²
4 1 Διαμέρισμα 2 81m² 18m² 28m²
5 2+roof Διαμέρισμα 2 87m² 19m² 58m²
6 2+roof Διαμέρισμα 2 81m² 18m² 55m²

Τοποθεσία

Το έργο τοποθετείται σε μια ήσυχη γειτονιά της Έγκωμης, κοντά στον Τύμβο Μακεδονίτισσας και πίσω από τον αμερικάνικο σταθμό. Η θέση του οικοπέδου είναι μοναδική καθώς βρίσκεται στην κορυφή του λόφου, σε αδιέξοδο δρόμο και μπροστά σε χώρο πρασίνου του Δήμου. Η περιοχή χαρακτηρίζεται από χαμηλή δόμηση καθώς αποτελείται κυρίως από σπίτια, ενώ οι λιγοστές πολυκατοικίες περιορίζονται στους δυο ορόφους επί πυλωτής. Σε απόσταση αναπνοής βρίσκεται το Δημοτικό σχολείο, νηπιαγωγείο και πολλοί βρεφονηπιακοί σταθμοί, ενώ σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα μπορεί κανείς να βρεθεί στο κέντρο της Έγκωμης και στους κεντρικούς οδικούς άξονες της Λευκωσίας.

Χάρτης


View Hill Housing in a larger map